1. EGO PUSTI PRED VRATI FITNESA

Pa čeprav to ni samo moška težava(ja tudi ženske se s tem srečujejo v fitnesu), bi lahko rekel, da je pri nas malce bolj intenzivna. Pravilna izvedba vaje bo vedno na prvem mestu ne glede na to, koliko izkušenj imaš. Naj ti opišem klasični primerm čez katerega smo šli verjetno prav vsi, ki smo začeli trenirati brez trenerja. Brez sramu ti lahko priznam, da sem v to kategorijo spadal tudi sam. Ne glede na to koliko si star, ko enkrat začneš s fitnesom je pravilna tehnika izvedbe “bog i batina”. In če si že takoj na začetku naložiš preveliko težo nimaš možnosti, da se naučiš pravilne tehnike saj ne boš imel kontrole. In ko to ponavljaš iz treninga v trening se naučiš nepravilega izvajanja, ki ga potem ponavljaš naprej. Posledično na dolgi rok ne razvijaš mišic sorazmerno in pa po vsej verjetnosti te čaka kakšna poškodba ter bolečina. Torej začni z manjšo težo s katero lahko kontroliraš celoten gib. Ko boš s tehniko dovolj samozavesten potem počasi začni dodajat težo.

2. NA ZAČETKU TRENIRAJ CELO TELO

Ni nobene potrebe, da na začeku treniraš 5-6x tedensko, tako da vsak trening treniraš vsako mišico posebej. Kot prvo, če želiš imeti napredek moraš isto mišico zadeti vsaj 2x tedensko. Če treniraš vsako mišico posebej jo zadaneš samo enkrat tedensko. Saj vemo kako gre klasični bro-split. Ponedeljek- prsa, torek- hrbet, sreda-rame, četrtek-noge in petek-roke. To ne pomeni, da na tak način ne boš napredoval ampak bo vse skupaj potekalo zelo počasi mogoče celo nikamor. Že tako je pridobivanje mišične mase za večino fitnes klientele počasen proces in če izbereš manj učinokovit proces se stvar ne bo premaknila nikamor. Medtem pa, če na začetku treniraš celo telo imaš tudi več časa za regenracijo in še manj časa porabiš za fintes, kar je veliko bolj praktično, glede na urnik ter obveznosti, ki jih imamo. Torej trije trening na teden za celo telo bodo za začetek prava izbira. Glej, da imaš med treningi vsaj en dan pavze.

3. NO PAIN NO GAIN

Ja ta rek, je dokaj znan v fitnesu svetu in v večini primerov ga ni najbolje poslušati. Res je, da če hočemo napredoavti moramo trenirati blizu odpovedi, kar pomeni, da se bomo soočali z določeno mero pekoče beločine in morda tudi malo slabosti (odvisno katero mišico treniramo). Vendar na samem začetku ni nikakršne potrebe, da bi trenirali do ali blizu odpovedi. Prvič zato, ker se učimo izvajati in drugič tvoje telo ne potrebuje prav veliko, da bi začelo pridobivati mišično maso. S tem, ko se boš učil, boš avtomatično že pridobival na MM in moči. Ko pa tehniko popolnma osvojiš pa se lahko počasi začneš približevat treningu do ali blizu odpovedi. Do odpovedi boš treniral večinoma manjše mišice oz z izolacijskimi vajami, bolj kompleksne vaje kot je počep itd. pa se boš ustavil kakšno ponovitev ali dve pred koncem. Pri takšnih vajah je odpoved takrat, kadar je ne moreš več izvesti s pravilno tehniko.

4. VEČ V FITNESU LAHKO HITRO POMENI MANJ

Tudi sam sem bil žrtev takšnega razmišljanja, ki pa mi je naredilo več škode kot koristi. Obstaja določen limit, ki ga ima naše telo. In vsak izmed nas ima drugačnega. To bo odvisno od genetike in fitnes izkušnej. Govorim o limitu volumna oz koliko serij je potrebno, da zagotovimo mišično rast. Če povzamem generalno bo nekje med 12 in 20 serij na mišično skupino povsem dovolj za veliko večino fitnes populacije. Bolj kot si izkušen bližje bo tvoj volumen dvajsetim serijam ali pa celo več, odvisno od genetike in pa načina življenja oz ali ti življenski stil dopusti dovolj časa, da imaš kvalitetno regenracijo. Moraš tudi vedeti, da višji kot bo tvoj volumen, več treningov na teden boš potreboval, da boš lahko učinkovito treniral.

5. NE RABIŠ VSEH DODATKOV, KI JIH IMA TVOJ NATRENIRANi FREND

Verjetno imam premalo prstvo na rokah in nogah skupaj, da lahko naštejem kolikokrat sem že dobil vprašanja glede dodatkov, ki jih priporočajo natrenirani frendi. Poglej, vsak dodatek ima svojo mesto (no skoraj vsak) ob določenem času, skoraj prepričan pa sem, da ne potrebuješ vseh teh, ki jih jemlje tvoj prijatelj. Beljakovine v prahu so tiste, ki jih priporočam vsaki svoji stranki. Zakaj? Enostavno, ker ima večina ljudi preko dneva prenizek vnos beljakovin. In glede na to, da boš začel trenirati se mora vnos beljakovin še povečati, da zagotoviš dovolj dobro regenracijo po treningu. Vse ostale stvari na začetku lahko počakajo. Vedno na začetku poizkusi izvleči svoj maksimum s pravo hrano in šele potem kasneje začni dodajati dodatke, ki bodo dopolnjevali tvojo prehrano in trening.

6. NAJVEČJI MODEL V FITNESU PO VSEJ VERJETNOSTI NE VE NAJVEČ

Ne pravim, da je to vedno nujno res, ampak v večini primerov pač je. Stari, če imaš v fitnesu 5 trenerjev kateri živijo od osebnega trenerstva potem pač vprašaj enega od njih ali pa kar vseh 5. A ti svoj avto pelješ mehaniku, ki ima Lambota ali nekomu, ki dobro opravlja svoje delo? Poglej, opazuj in oceni kdo se 100% posveča svojim strankam, saj taki trenerji jemlejo svoje delo zelo resno, kar pomeni, da tudi investirajo v svoje znanje. Če je trener OK model, ti bo pomagal z največjim veseljem. Če pa ni pa vsaj veš komu nikoli ne boš prišel trenirat ali pa ga priporočal naprej.

7. OBČASEN KARDIO NE BO UBIL TVOJIH "GAINSOV"

Pa čeprav je že kar nekaj študij pokazalo, da tudi trening z utežmi pozitivno vpliva na kardio respiratorni sistem, še ne pomeni, da ga zdaj ne rabiš izvajat. Ne rabiš tudi hodit po stezi v fitnesu lahko pa se odpraviš na kakšen sprehod, v hribe, na fuzbal, basket, itd. In to nikakor ne bo vplivalo na pridobivanje mišične mase. Dobro bi bilo, da skrbiš za svoje srce in ožilje, a vendar, če je tvoj cilj pridobiti mišično maso s tem nikar ne pretiravaj.

8. KAKO VEŠ, DA SI NAREDIL DOBER TRENING?

Testosteron je eden glavnih moških hormonov, ki bo imel velik vpliv na tvoj trening. No kako lahko veš, da si naredil dober trening? Če si po treningu pripravljen na en “kardio” s svojo drago potem je to dober znak kvalitetnega treninga. Če pa izmučeno ležiš na tleh in komaj živiš, si pa verjetno pretiraval.

9. PRSA IN BICEPS NISTA EDINI DVE MIŠICI, KI JU IMAŠ

“Mal se hecam, mal se pa tut ne.” Kar se tiče razvijanja prsnih mišic moraš vedeti, da naprej za to potrebuješ dovolj močne hrbtne mišice. Zakaj, o tem morda kdaj drugič v kakšni drugi objavi. In seveda ne izpuščaj nog. Če ti kaj lahko povem, moje ženske stranke takoj opazijo široka ramena in piščančje noge, kar jim ni všeč. Zelo rade pa pogledajo tudi za lepo oblikovano zadnjico. Tako da treniraj redno spodnji del telesa.

SI ŽELIŠ POMOČI PRI DOSEGANJU TVOJIH FITNES CILJEV?