KAJ JE METABOLIZEM?

Presnova oz. metabolizem se nanaša na kompleksen niz kemičnih reakcij, ki se pojavljajo v živih organizmih in omogočajo vzdrževanje življenja. Vključuje procese pretvorbe hrane in hranil v energijo ter uporabo te energije za različne telesne funkcije. Presnova je ključna za rast, vzdrževanje, popravilo in reprodukcijo organizmov.

 

Obstajata dve glavni vrsti presnovnih procesov:

 

Anabolizem: Gre za proces tvorbe molekul in struktur v telesu. Vključuje sintezo večjih molekul iz manjših. Na primer, med anabolizmom telo uporablja energijo za gradnjo beljakovin, DNA in drugih celičnih komponent. Grajenje mišične mase.

 

Katabolizem: To je proces razgradnje večjih molekul v manjše, pri čemer se sprošča energija. Na primer, prebava hrane in nato razgradnja hranilnih snovi v enostavnejše molekule, kot je glukoza, je katabolični proces. Hujšanje je prav tako katabolni proces.

KAJ JE HITROST METABOLIZMA?

Splošna hitrost, pri kateri se ti presnovni procesi pojavljajo, se imenuje presnovna stopnja. Pogosto je izražena v številu kalorij (energije), ki jih organizem porabi v mirovanju, kar imenujemo bazalna presnovna stopnja (BMR). Ta energija je potrebna za podporo osnovnim telesnim funkcijam, kot so dihanje, kroženje krvi, vzdrževanje telesne temperature in delovanje celic.

 

Na hitrost presnove vplivajo različni dejavniki, vključno z genetiko, starostjo, spolom, sestavo telesa, telesno dejavnostjo in hormonsko ravnovesjem. Gre za dinamičen in kompleksen sistem, ki omogoča organizmom, da iz okolja pridobijo energijo, jo shranijo in jo učinkovito uporabijo za izvajanje vseh potrebnih funkcij življenja.

KDAJ in ZAKAJ SE METABOLIZEM ZAČNE UPOČASNJEVATI ?

Metabolizem se začne postopoma upočasnjevati v odrasli dobi, običajno v poznih 20. ali zgodnjih 30. letih. Ta upočasnitev se nato nadaljuje skozi življenje in postane bolj opazna, ko ljudje dosežejo starost 40 let in več. Vendar je treba opozoriti, da to niso strogo določeni časi in se lahko razlikujejo med posamezniki.

 

To upočasnitev metabolizma s starostjo povzročajo različni dejavniki, vključno z izgubo mišične mase, spremembami hormonskega ravnovesja in zmanjšano telesno dejavnostjo. Izguba mišične mase je še posebej pomembna, saj mišice porabijo več kalorij v mirovanju kot maščobno tkivo. Zmanjšanje telesne dejavnosti in spremembe v hormonskem ravnovesju (kot so spremembe v ščitničnih hormonih in spolnih hormonih) lahko prav tako vplivajo na metabolizem.

 

Pomembno je razumeti, da čeprav se metabolizem s starostjo upočasnjuje, se lahko s pravilnim življenjskim slogom, vključno z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano, to upočasnjenje omili. Ohranjanje mišične mase, ki jo dosežete s fizično aktivnostjo in prehrano, ter spodbujanje zdravega življenjskega sloga so ključnega pomena za vzdrževanje metabolizma tudi v starejših letih.

UPOČASNJUJE SE VELIKO POČASNEJE KOT TO MISLI VEČINA LJUDI

Nova mednarodna študija nasprotuje splošnemu prepričanju, da se naš metabolizem v odrasli dobi neizogibno poslabša. No, sploh ne, dokler ne pridemo v 60. let.

 

Raziskovalci so ugotovili, da metabolizem doseže vrhunec okoli 1. leta, ko dojenčki porabljajo kalorije 50 odstotkov hitreje kot odrasli, nato pa poraba postopno upada za približno 3 odstotke na leto do približno 20. leta. Od tam se metabolizem ustavi do približno 60. leta, ko spet začne počasi upadati , za manj kot 1 odstotek letno, glede na ugotovitve.

ZA TEŽJE IZGUBLJANJE ODVEČNIH KILOGRAMOV po 40. LETU JE KRIV PREDVSEM NEAKTIVEN NAČIN ŽIVLJENJA

Življenjske obveznosti: V tej starosti se pogosto pojavijo večje družinske in poklicne obveznosti, kot so skrb za otroke, starše ali drugo družinsko podporo. To lahko zmanjša čas in energijo, ki je na voljo za telesno dejavnost.

 

Poklicne zahteve: V nekaterih poklicih se s starostjo lahko povečajo odgovornosti in delovne ure, kar lahko omeji čas, ki ga posameznik lahko posveti telesni aktivnosti.

 

Splošno zmanjšanje aktivnosti: Z leti se lahko tudi spremeni življenjski slog. Ljudje morda preživijo več časa sede ali v manj aktivnih dejavnostih, kar lahko privede do zmanjšane splošne telesne aktivnosti.

LJUDJE, KI IMAJO HITREJŠI METABOLIZEM SE GIBAJO VEČ

Ljudje, ki so fizično bolj aktivni, običajno razvijejo hitrejši metabolizem zaradi več dejavnikov, ki vplivajo na njihovo telo in presnovne procese. Tu so nekateri od teh dejavnikov:

 

Povečana mišična masa: Redna telesna dejavnost, zlasti vadba z obremenitvijo, spodbuja rast mišične mase. Mišice porabljajo več kalorij v mirovanju kot maščobno tkivo. To pomeni, da več mišične mase poveča bazalni metabolizem, saj mišice porabijo več energije tudi med počitkom.

 

Povečana srčno-žilna aktivnost: Kardiovaskularna vadba, kot je tek, plavanje ali kolesarjenje, pripomore k povečanju srčno-žilne aktivnosti. To lahko pospeši krvni obtok, poveča porabo kisika in spodbudi presnovne procese.

 

Povečana poraba kisika: Fizična aktivnost zahteva večjo porabo kisika, kar poveča presnovne procese, saj telo poskuša zagotoviti dovolj energije za telesne funkcije.

 

Termični učinek hrane: Po vadbi se lahko poveča termični učinek hrane, kar pomeni, da telo porabi več energije za prebavo hrane. To lahko vpliva na skupno energijsko bilanco.

 

Regulacija hormonov: Fizična aktivnost lahko vpliva na ravnovesje hormonov, kot so inzulin, kortizol in hormoni ščitnice, kar lahko vpliva na presnovne procese.

 

Vpliv na presnovne poti: Vadba lahko vpliva na različne presnovne poti v telesu, kar lahko vodi do boljše obdelave hranil in učinkovitejše porabe energije.

RES JE TUDI GENETIKA IMA NEKAJ VPLIVA VENDAR NE TOLIKO KOT ŽIVLJENSKI SLOG

Genska nagnjenost k telesni sestavi, genska regulacija hormonov, genska nagnjenost k debelosti, hitrost prenosvnoh encimov, itd.

 

Vse to so genski dejvaniki, ki lahko vplivajo na hitrost metabolizma, vendar še vedno bo telesno težo in količino odvečnih kilogramov imel največji vpliv tvoj življenski slog.