kako poteka sodelovanje z mano

Ker je na trgu res veliko trenerjev se je verjetno težko odločiti, kateri bo tisti pravi za vas. Dejavniki kot so lokacija fitnesa in cena definitvno vplivajo na to, katerega si boste izbrali. Vseeno sem se odločil, da pripravim krajši zapis kako poteka sodelovanje z mano in si tako lažje ustvarite mnenje, če sem primeren za vas.

SPOZNAVNI SESTANEK

Preden s komerkoli začnem sodelovati mi je pomembno, da se „dobiva na kavi“ in spoznava. Tako bova tudi lažje dobila občutek ali sploh lahko sodelujeva. Ljudje smo si karakterno različni in povsem razumljivo je, da si občasno v družbi ne pašemo. Res pa je, da se mi je to do zdaj zgodilo samo 1x.

Poleg samega spoznavanja me seveda najbolj zanimajo vaši cilji in želje ter zakaj si jih želite uresničiti. Zakaj vam to toliko pomeni, da ste pripravljeni plačati za to. Poleg vaših želj me bo zanimalo vašo trenutno zdravstveno stanje, poškodbe, ki bi lahko omejevale trening, trenutne fizične bolečine, izkušnje s treningom in prehrano (če jih imate), trenutni način prehranjevanja, vaš urnik, organizacija, poklic, pričakovanja, predhodno dietiranje, itd. Vse to mi je pomembno, da vem preden lahko začnem efektivno sodelovati z vami. Bolj kot boste z mano odkriti, lažje vam bom pomagal.

Ko se beseda o vas zaključi si na samem koncu vzamem še nekaj minut zase in vam predstavim kaj lahko pričakujete od mene.

TRENING Z MANO

Čisto iskreno, če iščete trenerje, ki so bo na vsakem treningu zmišljeval svoje vaje in vam kamorkoli namestil elastiko ob vsaki priložnosti, potem jaz nisem pravi za vas. Znanost nas uči, da bolj kot z vajami kompliciramo manj efektivne so. Trening zame ni orodje za hujšanje ampak za grajenje moči, mišične mase, oblikovanje postave, povišanje energije, povišanje libida, uravnavanje hormonov, bolj kvalitetno spanje, boljši fokus, odpravljanje bolečin in poškodb, itd. S treningom enostavno porabimo premalo. Večji vpliv na hujšanje bosta imela kalorični vnos hrane in redno gibanje preko dneva (sprehodi, stopnice, kolesarjenje, itd.)

 

 

Če začnemo gledati na trening kot na orodje za hujšanje se ta hitro spremeni v morilskega. Od skakanja do onemoglosti, hopsanja, hitrega izvajanja vaj z malo počitka itd. Trening nas uči bolj kvalitetnega gibanja, ki ga izvajamo preko dneva. Počepanje, sklanjanje, nošenje, potiskanje, vlečenje, itd. Te stvari moramo narediti močnejše oz mišice, ki sodelujejo pri izvajanju določenega gibanja. Na tak način bo naše gibanje preko celega dneva bolj kvalitetno.

 

 

Prednost dajem vajam, ki jih vaše telo potrebuje najprej. Bolečine, poškodbe, gibljivost sklepov poklic in estetske želje so tiste stvari, ki bodo narekovale na kakšen način „programirati“ vaš trening. Velik poudarek dajem na enostavnosti treninga.

NAJIN PRVI TRENING

Prvi trening zame služi kot „body assessment“ in da vidim kako hitro se učite. Načeloma ljudje, ki so se v preteklosti ukvarjali s športom malce hitreje začutijo svoje telo, kar je povsem razumljivo. To pa ne pomeni, da se ostali ne morejo naučiti pravilno trenirati. Samo malo več časa potrebujejo.

 

Po končanem prvem treningu, sestavim trening program, ki je personaliziran samo za vas. Ta program se ponavlja vsaj 4 tedne. Zakaj se ponavlja? Začetek je čas učenja pravilne tehnike. Bolj pogosto kot vajo ponovite, hitreje in boljše se jo naučite ter v njej tudi napredujete. Bolj kot napredujete, bolj efektivno gradite mišično maso in moč ter oblikujete svojo postavo. Ko se ta program popolnoma osvoji se nadaljuje na naslednjega, ki bo malce bolj zahteven, a še vedno v sklopu z vašimi zmožnostmi.

 

PREHRANSKI COACHING

Prehrana je tisti del življenja, kjer se stvari znajo hitro zakomplicirati. Jeste vsak dan v restavraciji, si kuhate, koliko obrokov ste si pripravljeni skuhati, kaj radi jeste, kaj najraje jeste, kdaj vam urnik dovoli, da jeste, itd. Tukaj dobra in iskrena komunikacija odpravi večino težav.

 

Prva naloga, ki jo stranka opravi je, da mi prvi teden vsak dan pošilja slike svojih obrokov. Je malo bolj invaziven pristop, vendar me plačujete, da vam pomagam in to je zelo efektiven način. Po tednu dni lahko ocenim, kako se bodo stvari nastavljale naprej. Glede na vašo izbiro hrane, timeing, organizacijo obrokov in porcijo lahko lažje programiran prehranski plan za vas. Seveda sva tu prav vsak dan v stiku in se o temu čim več pogovarjava, da lahko rešujeva probleme. Slikanje ali pisanje obrokov pa se nadaljuje naprej.

 

Torej ste opazili, da ne dobite jedilnika, ki bi se ga morali držati in tako je tudi prav. Cilj je, da hrano prilagodiva vašem stilu življenja in ne obratno. Kakšna bo ta izbira prehrane pa bo odvisno od vsakega posameznika, a se vseeno moramo držati določenih kvalitetnih smernic.

 

Moje stranke štejejo kalorije in tehtajo hrano? Odvisno od posameznika. Nekaterim to enostavno ni problem oz jim je tak način dela ljubši in bolj enostaven. Spet drugi ne najdejo časa in volje za to ter se poslužujejo drugačnih opcij. Vsekakor štetje in tehtanje nimata namen, da od tega postanete odvisni, ampak, da vas seznani s tem koliko in koliko bi bilo dobro da pojeste.

 

ČE IŠČETE “GLASNEGA“ TRENERJA POTEM NISEM ZA VAS

Kot oseba in trener nisem „glasen“ in ne maram biti v središču pozornosti. Nisem nekdo, ki bi ga slišali preko celega fitnesa ampak raje ostanem v zasebnem stiku s svojo stranko, kateri namenim popolno pozornost in koncentracijo. Med vajami mi je pomembno, da se čim bolj koncentrirate na samo izvedbo vaje in stiske mišice. Počitek pa je čas za pogovor in ostale stvari.

OSEBNO TRENERSTVO JE ZAME VEČ KOT SAMO TRENING IN PREHRANA

Da bi dosegli cilj moramo spremeniti navade, se naučiti reagirati v težkih situacijah in se zanti spopadati z vsemi ovirami, ki vplivajo na kvaliteto našega življenja. Moramo vedeti, da ljudi, ki so v naših življenjih nimajo vsi enakih ciljev, kot vi. A če želimo spremembe v življenju moramo nekaj spremeniti. To ne pomeni, da moramo obrniti življenje na glavo, ampak se znati prilagoditi neprijetnim situacijam.

SE DODATNO IZOBRAŽUJEM

Na to sem res ponosen, da se iz mesca v mesec odeležujem seminarjev, kjer nabiram nova znanja katera lahko uporabim pri svojih strankah. Te stvari res rad počnem, saj sem mnenja, da nikoli ne veš vsega. Vedno je prostor za izboljšanje in vedno se lahko od nekoga nekaj naučiš. Zato vedno ostajam odprt za nova znanja in ideje, ki jih pridobim  na seminarjih ali pa kar od svojih strank. 

“Cilj je, da čim bolj enostavno in z čim manj napora zagotavljamo rezultate.”