1. FIT meni

Skoraj v vsaki restavracciji najdemo  fit meni. Verjetno bo to zrezek na žaru ali v naravni omaki s kuhano ali pečeno zelenjavo. Vaša prva izbira naj bi bila zrezek na žaru s kuhano zelenjavo. Zrezek v naravni omaki ima avtomatično več kalorij, ker je v omaki. Enako velja za pečeno zelenjavo saj je pečena na olju. Seveda ne boste jedli vsak dan isto, zato vam priporočam, da kombinirate zrezek v omaki – kuhana zelenjava ali zrezek na žaru – pečena zelenjava. 

2. Vprašajte

Nimajo vse restavracije napisane količino hrane  v meniju zato je dobro da vprašate v restavraciji koliko gramski je file ribe, zrezek mesa, porcija riža ali krompirja, itd. Naj vas ne bo sram vprašati po količinah saj je pomembno, da veste koliko hrane boste pojedli. Navsezadnje se gre za vas in mislim, da ne vas ne natakarja teh 15sec ne bo stalo čisto nič. 

3. Solata

Solate so dobra nizkokalorična izbira, dokler jo naročite temu primerno in si jo začinite sami. Ponovno vprašajte, če jo lahko dobite brez preliva in da bi si radi solato začinili sami z oljem in kisom. Žlica olja ima 120-130cal. Če vam jo začinijo v kuhinji tako da po njej polijejo 3 žlice olja ima solata že dodatnih 350cal. Naj vsebuje beljakovine kot je piščanec(ne ocvrt), govedina, tuna, losos, jajca, stročnice, itd.

4. Omake

Tekoče kalorije so še ena nevarnost, ki prežijo na vas, kar pa ne pomeni, da se jih morate popolnoma izogibati. Primer je zrezek v sirovi omaki. Vprašajte, če lahko dobite zrezek in omako posebej. Zajemite žlico ali dve omake, jo polijte po zrezku in videli boste, da ne potrebujete niti pol toliko omake, kot je dobite servirano na krožniku.

5. Pijača

Kozarec vina ali piva vas ne bo stal napredka, dokler si to privoščimo občasno in ostanemo pri enem kozarcu. Seveda bi bila najboljša izbira voda, radenska ali limonada. Če ne marate piti nič od tega si naročite coca-colo zero ali pepsi zero in podobno. Še vedno boljše kot katerikoli sok.

6. Sladica

Kot sem že omenil v uvodu so vaši obroki v restavracijah del vašega vsakdana. Ko si kuhate doma si verjetno ne spečete palačink vsakič po obroku. Prvič se vam ne ljubi, drugič je niti ne potrebujete. Enako velja za restavracije. Ne rabite vsak dan pojesti sladico in na vas je, da se tega zavedate ter se zadržite. Seveda si občasno lahko tudi naročite sladico. Zero pijače so lahko dobra izbira za potešitev želje po sladkem. 

7. Naročanje hrane v službo ali na dom

Veljajo enaka pravila kot v restavracijah. Danes hrano naročamo preko aplikaciji v katerih image vedno možnost dodati komentar. In tja lahko zapišete na kakšen način naj vam pripravijo vaš hrano. Torej omaka posebej, olje in kis naj vam zmešajo skupaj v posebno posodico, itd.

8. izberite beljakovine

Beljakovine so osnovni del vsakega kvalitetnega načina prehranjevanja. Piščančja prsa, puranja prsa, pljučna govedina, stegno, teletina, žrebiček, losos, tuna, bela riba, gamberi, vse vrste rakov, jajca in stročnice. 

9. ogljikovi hidrati

Izogibajte se kakršnekoli ocvrte hrane kot je pomfri in ocvrta zelenjava. Namesto tega raje naročite kuhano ali svežo zelenjavo. Riž, ajdova kaša, kuhan krompir, v pečici pečen krompir, kvinoja, kuskus, prosena kaša, tortilja, itd.  Takih OH se poslužujte največkrat.

10. Izberite si 2-3 restavracije

Z ožjim izborom restavracij si boste olajšali delo, saj boste točno vedeli kateri meni vam odgovarja, kakšne imajo količine, koliko kombinacij si lahko privoščite, itd. Navsezadnje, ko ste v restavraciji redna stranka bodo že točno vedli kako naj vam servirajo hrano.